OK & Tonka eiland
Door: Marijke
Blijf op de hoogte en volg Marijke
26 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Pfff, na 19 dagen achter elkaar werken was het dan eindelijk echt weekend. De vorige twee wekenden had ik dienst. Om ’s nachts nog zoveel mogelijk bij te tanken, heb ik me bekwaamd in het snel op staan, 6:00 op , 6:15 de deur uit. In het ziekenhuis aangekomen is het dan even uitwasemen, snel langs de OK patienten en vervolgens gezellig met het OK personeel ontbijten in de kantine, wachtend tot de gynaecoloog zin heeft het OK programma voor geopend te verklaren. Een schamele troost bij al die dagen werken, was dat het weer buiten toch niet veel bijzonders was. Ook hier is het weer van slag. In plaats van zon hebben we de afgelopen week niks anders gehad dan non stop regen, wat zeg ik, stortbuien (zou ook te maken hebben dat dat het volle maan was). Dat was dus geen schoenen meer aan op de fiets maar slippers en een kort rokje om zo vrij onbekommerd te kunnen fietsen door het grote (verwarmde!) openbare zwembad dat zich buiten op straat had gevormd.
Naast al het werken heb ik ook nog wel wat leuks kunnen doen. Zo zijn we vorige week zondag eind van de middag naar de dierentuin (formaat kinderboerderij) geweest waar we de Surinaamse gifslang vast gehad hebben. Wees gerust, we hebben het allemaal overleefd. Verder hadden we wat afscheidsetentjes en een borrel bij onze huisbazin met Pistouche, een heerlijke groene alcoholische drap uit Curacao. Godzijdank hoefde ik de volgende dag niet te assisteren op de OK, maar kon ik in mijn heerlijke OK pyama pak op mijn gemak wakker worden, ondertussen toekijkend hoe ze de ene na de andere vleesboom uit de buiken te voorschijn toverden. Allemachtig wat kunnen die bomen groot worden. Nog indrukwekkender waren de keizersnedes. Fantastisch om na een vloedgolf aan vruchtwater opeens een hoofdje uit de bloederige wond te voorschijn te zien komen. Als het kind er niet uit wil, gaat het er echt heftig aan toe. Wat een gesjor en gedruk op die buik dan, arme vrouw.....zij ligt echt te schudden op tafel op zo’n moment. Zo ook bij een van de keizersnedes warbij ik mocht assisteren (super!). Achteraf geen wonder, de baby was een reus: 80cm en 5580gr!
Afgelopen weekend was ik dan eindelijk vrij. Voor dit weekend had ik samen met een huisgenoot een trip naar Tonka eiland georganiseerd. Tonka eiland is niet meer dan een bergtop die na de aanleg van het Brokopondo stuwmeer boven water uit is blijven steken.
Met zn eenentwintigen zijn we zaterdagochtend vroeg vertrokken. Na twee uur hobbel de bobbel over de Bauxiet weg kwamen we aan bij de stuwdam waar we overstapten op de boot. De vaartocht ging dwars door het voormalige oerwoud waarvan niet meer over was dan kale wit uitgeslagen afgestorven boomstammen. Mooi gezicht. Gelukkig hadden we een goede stuurman en zijn we nergens tegenop gevaren. Na een uurtje varen kwamen we bij Tonka eiland aan. Ons huis lag direct aan het meer en had zo een schitterend uitzicht. Die dag hebben we verder heerlijk gerelaxed en genoten van het mooie en zo waar droge weer. ’s Middags nog het eiland verkent en een boottocht gemaakt. Daarna was het alweer tijd om als hoofdkok te beginnen met het klaar maken van het avondeten voor 21 man. Gelukkig maken vele handen ligt werk en zat iedereen uiteindelijk werkelijk te smullen. Inmidels was het donker geworden en dus tijd voor een kampvuur. Dan blijkt maar weer het voordeel van met een grote groep zijn, iedereen kan en doet iets en zo hadden we de mazzel een ex-scout erbij te hebben die wel raad wist met een kampvuur. De mooie sterrenhemel, volle maan, sterke verhalen en marshmallows maakten het plaatje vervolgens compleet.
’s Nachts ‘gewoon’ in mn bed geslapen, maar tegen zonsopkomst in mijn hangmat gekropen om heerlijk wakker te worden met de eerste zonnenstralen op mijn gezicht. Daarna met de rest een ochtendduik genomen in het meer. Heerlijk! Totdat de visjes me iets te brutaal werden en steeds maar aan me zaten.....het waren dan wel geen piranja’s zo dicht bij de kant, maar ben er toch maar uit gegaan.
Om twee uur kwam de boot ons weer ophalen en kwam er een einde aan ons heerlijke en super gezellig weekendje en met name ook aan het mooie weer, want aan de overkant van het meer konden we de buien al zien hangen......
26 Februari 2008 - 11:27
Marijke:
hee Marijk,
Het klinkt heerlijk...19 dagen werken niet uiteraard, maar de ontspanning daarna was daardoor vast extra lekker.
Je moeder heeft vorige week bij ons gegeten, was erg gezellig!
Spreek je snel weer!
dikke kus,
Annette -
26 Februari 2008 - 16:02
Joke:
Net over je gehad, je moeder en Esther kwamen even koffie drinken .En zie daarna bericht van jouw.Een baby van 80 cm ongeloofelijk moet er niet aan denken maar dat hoef gelukkig ook niet meer.Ik wens je straks een goede tijd met je moeder.
Lieve groetjes
Tante Joke -
26 Februari 2008 - 18:33
Karen:
Hay Marijke
Ook bedankt voor je kaart, staat in de vensterbank.
wat een avonturen maak je mee, gaaf!
Soms al beetje heimwee of genog leuke/lieve mensen om je heen?
Vast wel
liefs Karen
27 Februari 2008 - 07:34
Martijn:
Hey zus!
Super leuk verhaal weer! Eindelijk eens een vrije dag gehad na al dat harde werken. Was je vast wel aan toe, leuke excursies gedaan :)
Over exact een week stapt ma op het vliegtuig en kunnen jullie lekker gaan genieten van een welverdiende vakantie.
Komt je hangmat mee naar huis? Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat nou ligt ... -
27 Februari 2008 - 08:01
Ien:
Zo, dat was weer genieten van je verhaal en foto`s! Ik zit nu lekker in het zonnetje, al is het wel achter glas, maar het gaat om het gevoel moet je maar denken. Nog een weekje en dan is je mamzl d`r ook. ben benieuwd wat jullie gaan beleven, maar dat lees of hoor ik wel. doeg, groetjes en veel plezier! -
27 Februari 2008 - 11:09
Linda:
Hey Marijke!
Wat een leuke verhalen allemaal!
Kan me voorstellen dat je echt geniet van de omgeving en de dingen die je meemaakt!
Lijkt me ook heel bijzonder om al die bevallingen te zien.
Maar wel een eind hoor 19 dagen achter elkaar.
Veel plezier en succes nog!
X Linda. -
28 Februari 2008 - 11:37
Es:
He Zus
Knap hoor dat je het heb vol gehouden om 19 dagen achter elkaar te werken, ik ben trots op je. Wat krijgen die surinaamse vrouwen toch grote kinderen.
MA is al hard bezig om haar spulletjes bij elkaar te verzamelen.
Tot snel liefs Aad en Es -
02 Maart 2008 - 18:19
Manon:
Hey Marijke,
Na een heerlijk weekje wintersport zijn we weer thuis... De temperaturen kwamen dicht in de buurt van die in Suriname ;) Elke dag een warm zonnetje en de sneeuw was prima, alleen aan het einde van de dag werd het wat minder. Vanmorgen op de koffie geweest bij je moeder en Martijn. Ze komt bijna jouw kant op he. Nog een paar dagen en dan heb je lekker vakantie!
Veel plezier nog en geniet van de laatste weekjes met je moeder!
x Manon
owja, je verhaaltje en foto's waren weer leuk hoor! -
03 Maart 2008 - 11:15
Dian:
Hey Marijke,
Wat doe je een hoop leuke dingen rondom je co-schap. Ik geloof dat ik toch maar ga proberen mijn co-schap ook in Suriname te lopen, lijkt me echt super. Geniet nog maar, hier in Nederland is het niet veel bijzonders.
XX