Bigi Pan & Verloskamers - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marijke - WaarBenJij.nu Bigi Pan & Verloskamers - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marijke - WaarBenJij.nu

Bigi Pan & Verloskamers

Door: Marijke

Blijf op de hoogte en volg Marijke

06 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo

Zat 5:15 ging de wekker al weer voor onze weekendtrip naar Bigi Pan, letterlijk ‘Groot Meer’. Bigi Pan is een natuurgebied aan de grens met Guyana met kreken, mangrove bomen, moerasgebieden en vele vogelsoorten. Met zijn elven hebben we daar een geweldig weekend gehad; na 4 uurtjes verder slapen in de openbare bus kwamen we van een zonnig Paramaribo aan in een regenachtig Nickerie. Na voldoende proviant te hebben ingeslagen, hebben we onze bagage en onszelf in vuilniszakken gehezen om zo droog mogelijk het laatste deel van de reis per korjaal over de rivier af te leggen. Om het gebied in te komen, moesten we de boot over een dam heen trekken. Glibber de glibebr in de modder... Hierna konden we onze tocht vervolgen over een riviertje met aan weerszijde mangrovebomen tot we bij het verlaten meer kwamen met midden op ons huisje op palen. Eraan vast stond een miniatuur uitgave ervan: ons toilet! Vreemde gewaarwording om je plas direct in het water onder je te horen plonzen. Gelukkig was het toch geen zwemweer....., maar primitief of niet, ik heb nog nooit een toilet met zo’n mooi uitzicht gehad!
Na onze overvloed aan bagage gedropt te hebben, hebben we per korjaal het gebeid verkent met zijn typisch witte boomstammen die boven het water uitsteken (door het hoge zoutgehalte sterven ze af en slaat ze wit uit) en hebben we verwoede pogingen gedaan die ene mooie vogel op de foto te zetten met als hoofdprijs de rodo ibis. Bij terugkomst hebben we ons vermaakt met het schoonmaken van de gevangen vis, boontjes doppen, ons buikje rond eten met gefrituurde broodvrucht (errug lekker!) en uiteraard ook lekker relaxen op de steiger met onze voetjes in het water. Na de mooie zonsondergang in het meer konden we in het donker aan tafel om te smullen van de maaltijd die onze gids bereid had. Was nog een hele tour om met een zaklamp in de ene hand en een vis in de andere deze zo graadloos mogelijk naar binnen te krijgen. Toe hadden we marshmallows voor boven het vuur!
De rest van de avond was het heen en weer pendelen tussen het plaatje van serene rust buiten op de steiger onder de sterrenhemel en het feestje dat de gids binnen bouwde met zijn ghettoblaster op volume 10.
’s Nachts weer heerlijk geslapen in mijn hangmat (volgens mij echt de remedie tegen rugklachten en gebroken wakker worden na een nacht op een slecht hotelbed) en meer mazzel gehad dan mijn 2 buurvrouwen. Deze hebben een nachtelijke douche gehad doordat de stortregen door de brede kieren in de houten muur naar binnen waaide.
Na het ontbijt (rijst met aubergine, de vis en krab heb ik maar laten passeren) gingen we met de korjalen de netten binnen halen die de vissers de vorige dag hadden uitgegooid. Het weer was wat beter, dus het was lekker vertoeven op het water. Daarna moest de tocht naar huis alweer aangevangen worden. Deze domper werd ruimschoots goed gemaakt door onze gids die op de valreep toch nog een kaaiman spotte tussen de mangrove bomen. Hij liet zich gewillig de hele groep rond gaan voor de persoonlijke fotosessies.

Op de verloskamers is het rennen of stilstaan. Zo is er twee dagen lang geen bevalling te bespeuren en dan opeens bevallen ze aan de lopende band en hebben we drie! tweelingen in 24 uur. Bij eentje heb ik geholpen. Het was een meisje van 15 jaar. Ze had meer aandacht voor haar mobiel dan haar pasgeboren kindje of het gegeven dat haar buik opvallend dik bleef na de geboorte van haar kindje. Bleek er nog een tweede in te zitten! Deze was gemist op de echo. Ze was er niet echt blij mee. Geen wonder, ze was zelf nog een kind.
Maandag heb ik zelf mijn eerste bevalling gedaan. Nou ja, gedaan.... moeder was krap 10 minuten binnen toen het kind er al uit vloog, ik hoefde het alleen op te vangen. Gelukkig maar, want door onenigheid tussen de zusters en een wisseling van de dienst, stond ik er helemaal alleen voor. Iedereen was opeens weg. Alleen een Nederlandse verloskundige die die dag net begonnen was, kwam gelukkig kijken en was nog net op tijd om haar handschoenen aan te trekken. Ik was maar wat blij dat zij erbij was.
Dinsdag was het topdrukte op de VK. De barende vrouwen lagen tot in de rommelhokken midden tussen de rotzooi. Mooi dacht ik, kan ik vandaag mijn tweede kindje mee de wereld op helpen. Maar niets bleek minder waar. Terwijl er om de havenklap een nieuw huiltje uit de verloskamers opsteeg, bleef bij mij het geluid beperkt tot gejammer en uitroepen van pijn en uitputting van mijn zwangere. Ik had zo met haar te doen. Pas om 13u kwam eidenlijk de verlossende toestemming van de gynecoloog voor een keizersnede. Had hij dat niet 6u eerder kunnen doen!! Ze zijn hier trouwens zoiezo hard voor de barende vrouwen. Vandaag kreeg er een van langs omdat ze niet genoeg haar best deed met persen. Opmerkingen als ‘nou het lijkt wel of wij moeten bevallen’, ‘als iedereen zo doet ben ik kapot als ik met pensioen ga’, ‘eigen schuld dat het kind niet komt, je perst niet’ bleven maar uit de monden van de twee vroedvrouwen komen.

Voor foto's: http://www.mijnalbum.nl/Album=UFMVQQD7

Ps.: het regent hier al 4 dagen :(

• 06 Februari 2008 - 19:16

Marloes:

Hee Marijke!

Wat een verhaal weer zeg.. en gave foto´s!! Ik ben jaloers....

Nog bedankt voor je kaart. We kregen hem vandaag binnen. Erg leuk!

Heel veel plezier nog, succes in het ziekenhuis en:

GENIET!!

• 07 Februari 2008 - 07:01

Ien:

Wat een mooie natuur zeg, wat heb je weer veel gezien, en wat een mooie foto`s! Hoop voor je dat het inmiddels droog is.

• 07 Februari 2008 - 18:14

Manon:

Hey Marijke,

Leuk om weer wat van je te horen. Wat een avontuur weer joh... Zie mezelf nog niet echt zitten in zo'n bootje met een vuilniszak aan. En die WC haha!( leuke foto trouwens)

Werkse en alvast een prettig weekend, ga je weer een uitstap maken?

groetjes Manon

• 08 Februari 2008 - 18:21

Jeannette:

Hallo Marijke,

Weer genoten van je verhaal.
    Hoop dat het weer snel omslaat.
    Wel een aparte ervaring dat de verloskundige zo met hun patienten om gaan , mischien gaan ze er anders over denken als ze zelf eens gaan bevallen.
    Geniet van alle ervaringen en trips.
    De hartelijke groetjes Jeannette

• 09 Februari 2008 - 10:50

Hey Marijke:

Hoe gaat het daar in Suriname? Als ik je verhaal zo lees, geloof ik dat je je prima vermaakt. Leuke dingen maak je mee hoor. En indrukwekkend lijkt me, om die bevallingen mee te maken.
    Hier gaat alles zijn gangetje, niet veel bijzonders.

X Marielle

• 11 Februari 2008 - 10:18

Anne:

Hoi Marijke,
    Zo te lezen heb je het goed naar je zin in Suriname. Je hebt al weer een hoop dingen beleefd en gezien. Leuk hoor! Ik wou dat ik ook lekker mijn co-schap gyn in Suriname kon lopen...
    X

• 11 Februari 2008 - 18:52

Marius:

hoi marijke, ik heb gelezen dat ik daar zo een supertje kan starten,ik ben inmiddels 6 weken vrij maar probeer het toch maar in nederland voor elkaar te krijgen.Ik heb je leuke stukjes gelezen
    (tijd zat)en hoop dat je straks met je moeder een leuke afsluiting kan maken van je trip.
    groetjes marius

• 12 Februari 2008 - 12:17

Martijn:

Hey zus,

Echt gaaf dat je een kaaiman hebt vastgehouden! Normaal doen ze dat alleen op National Geographic Channel ;)
    Leuke foto's om een indruk van de omgeving te krijgen. Als ik die verhalen zo lees, begint het hier ook wel te kriebelen hoor. Jammer dat het al zo'n tijd regent, de moeson moet toch al over zijn?

Hopelijk mag je snel je tweede kindje op de wereld zetten!

Veel plezier!

• 13 Februari 2008 - 08:05

Esmeralda:

Hoi Marijke,

wat leuk om je belevenissen te lezen. Vooral over de bevallingen en de Surinaamse afdeling gynaecologie. Ik beval rond 6 mei maar ik kies toch maar voor het Ikazia ziekenhuis.

Esmeralda

• 20 Februari 2008 - 18:58

Eva:

Hee Marijke!
    Wanneer komt er weer een nieuw verhaal? We wachten vol spanning op al je belevenissen.. ;) Of heb je het te druk om te schrijven? Gaan jullie nog op pad komend weekend? Veel plezier dan!
    X Eva

• 20 Februari 2008 - 18:58

Eva:

X Eva

• 22 Februari 2008 - 13:00

Rita:

Hey Marijke,

hoe gaat het daar? En hoe bevalt je nieuwe huisgenoot :D?
    Ik mis Suriname wel hoor :( Hier in Nederland rol je zo weer in je oude leventje. Of nou ja, niet helemaal. Want tegen mijn verwachtingen in, heb ik nog steeds dagelijks contact met Dion en komt hij in april naar me toe! Hij wilde overigens nog bij jullie langs komen om de folders op te halen die hij had laten liggen, maar of dat echt gebeurt, je weet hoe Surinamers zijn....
    He meid, heel veel plezier daar nog! Geniet ervan!

Liefs,
    Rita

• 25 Februari 2008 - 20:20

Karen:

Hay Marijke

Ook bedankt voor je kaart, staat in de vensterbank.
    wat een avonturen maak je mee, gaaf!
    Soms al beetje heimwee of genog leuke/lieve mensen om je heen?
    Vast wel

liefs Karen